sobota, 17 maja 2014
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY
Kolejny przepis na wyczekiwaną przeze mnie każdej wiosny potrawę. Bigos z młodej kapusty kojarzy mi się z moja mamą, która robiła go najlepiej na świecie. Dziś zakupiłam piękną główkę kapusty i powstał ten oto bigosik.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
4 marchewki
2 papryki kolorowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kg. kiełbasy ( ja używam zawsze takiej która zawiera ok 90 % mięsa)
1 puszka gulaszu angielskiego lub konserwy tyrolskiej
1 łyżka smalcu
pęczek koperku
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu winnego na bazie czerwonego wina np. JAMAR
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki.
Kapustę obieram i drobno szatkuję. Następnie obgotowuje ok 1 minuty i odcedzam.
Do dużego garnka wkładam drobno poszatkowaną marchewkę zalewam wodą i gotuję ok 5 minut, po tym czasie dodaję kapustę i zalewam niewielką ilością wody ( tak aby kapusta nie pływała). Dodaję sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gotuje około 15 minut. Kiełbasę kroję w małe plasterki , obieram paprykę , cebulę i kroje w kostkę. Na patelni roztapiam smalec wrzucam kiełbasę i podsmażam cały czas mieszając , dodaje cebulkę i paprykę i jeszcze przez chwilę podsmażam.
Kiełbasę i paprykę dodajemy do kapusty, doprawiamy dodając cukier i ocet i gotujemy jeszcze przez 5 minut. W międzyczasie dorzucamy pokrojony w kostkę gulasz angielski i czosnek. Jeśli bigos jest za rzadki rozrabiamy w 1/2 szklanki zimnej wody mąkę i wlewamy do bigosu doprowadzając do wrzenia. Do gotującego bigosiku dodajemy pokrojony koperek.
Ja zawsze odstawiam bigos na 30 min by "nabrał smaku" i dopiero po tym czasie serwuję go.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Uwielbiam tak przygotowaną młodą kapustę, wczoraj kupiłam w lidlu w promocji i dziś u mnie też na obiadek bigosik, mniam :)
OdpowiedzUsuń