czwartek, 1 maja 2014

WIELKANOCNY MAZUREK


Ten wielkanocny mazurek robię od lat. Gości on u mnie  tylko raz do roku. Ciasto to robię zawsze 3-4 dni wcześniej. Mazurek ten potrzebuje kilku dni aby nabrać kruchości. Polecam go, gdyż długo zachowuje świeżość.

Składniki na ciasto:

3 jajka
700 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
¾ szklanki  kwaśnej śmietany
1 kostka masła

1 łyżeczka amoniaku


Krem:
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
1 szklanka śmietany kremówki
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 masło

1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Wykonanie ciasta.
Jaja, cukier ubić dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną. Na stolnicy posiekać masło z mąką wymieszana z amoniakiem. Masę płynną połączyć z masłem i mąką i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione uformować kulę i podzielić na 4  części. Upiec 4 placki. Piec w temperaturze 180-190 stopni ok 20 min każdy placek.

Wykonanie kremu.
Jajka zmiksować ze śmietaną , mąką ziemniaczaną i cukrem. W rondelku zagotować mleko z cukrem waniliowym i masłem. Cały czas mieszając stopniowo dodawać  masę jajeczną. Doprowadzić do krótkiego wrzenia i zdjąć z ognia. Masa ta jest dość płynna. Taką właśnie płynną i ciepłą przekładamy placki. Pierwszy placek smarujemy dżemem porzeczkowym a następnie kremem. Następne placki przekładamy tylko kremem. Mazurek dekorujemy wg. Uznania ja preferuję lukier. Można obłożyć wokół rurkami i dekoracyjnie zawiązać wstążką.


7 komentarzy :