piątek, 30 maja 2014

SYROP ZE ŚWIEŻEJ MIĘTY



Syrop ze świeżej mięty stanowi świetny , naturalny dodatek do lodów, herbaty i  drinków. Jest również składnikiem leków z domowej apteki .




30 gałązek mięty
2 litry wody
1 kg cukru
sok z ½ cytryny

Miętę oczyścić i odsączyć na sitku. Następnie zalać  wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować Ok 30 minut. Po tym czasie odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzić gałązki przez sito. Miętowy wywar posłodzić i dodać sok z cytryny. Gotować go jeszcze ok 40 minut. Można go nalewać wrzący do butelek bez ponownego pasteryzowania. Buteleczki ustawiać do góry dnem.

                                              


8 komentarzy :

  1. Bardzo lubię miętę, taki syrop to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj mięta :-) mam jej na balkonie mnóstwo :-) dziękuje za przepis i zrobię go niedługo :-) niech miętka podrośnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. włsnie robię z dodatkiem melisy- mam nadzieje ze wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest wspaniały rewelacyjny do wody gazowanej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. czegos takiego szukalam

    OdpowiedzUsuń
  6. 30 gałązek - ale jakiej mięty - jest mięta co rośnie 15cm i mięta w moim ogrodzie- 50 cm - to bardzo nie precyzyjny przepis - a na 2 l wody 0,5 cytryny??? czy 0,5 kg cytryn? bo -0,5 cytryny to nawet nie zakwasi szklanki soku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam te mniejsze gałązki mięty takie ok 20 cm. Sok z połowy jednej cytryny. Jego zadaniem jest zachowanie jasnego koloru a nie zakwaszenie.

      Usuń