niedziela, 23 listopada 2014

CUKIER WANILINOWY KONTRA CUKIER WANILIOWY

Pewnie już większość z Was zauważyło, że  cukier waniliowy wcale nie jest waniliowy tylko wanilinowy. Niestety koszty produkcji cukru waniliowego są bardzo wysokie, producenci poszli na łatwiznę i zamienili  prawdziwą wanilię  na syntetyczną wanilinę. Czym jest wanilina?
Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy.
U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze  NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
Ja już dawno odeszłam od kupowania cukru wanilinowego. Wolę ten z prawdziwą wanilią domowej produkcji. Wprawdzie trzeba się przyzwyczaić  do intensywności zapachu i smaku, bo niestety cukier wanilinowy ze sklepu zapisał się w naszej pamięci. Zapewniam jednak, że desery wykonane z prawdziwym cukrem waniliowym są nie do porównania.


1 kg cukru
3-4 laski wanilii


Laski wanilii delikatnie nacinamy i nożem wyciągamy miąższ. Miąższ mieszamy z cukrem i przekładamy do szczelnego słoika. Wkładamy też laski. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce i odstawiamy na min 14 dni.

2 komentarze :

  1. Idą święta ... zrobiłam wielki słój 3 litrowy z białego cukru. 1 słoik z brązowego (1l) i z cukrem pudrem też 1 słój litrowy.
    Już prawie wcale nie używam tej waniliny :(
    Robię też ekstrakt (macerat) waniiowy
    Pozdrawiam
    Szkat

    OdpowiedzUsuń
  2. TRZEBA SIE DO NOWEGO SMAKU PRZYZWYCZAIĆ- ALE UCZYMY SIĘ ;-)

    OdpowiedzUsuń