niedziela, 5 marca 2017

JASNY CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE


W końcu przyszedł czas na pieczenie bochenków chleba na kamieniu, a nie w foremce. Dziś postanowiłam upiec moim dzieciom chleb jasny i bez ziaren słonecznika. Do chleba przemyciłam jedynie mąkę żytnią 2000. Chleb smakuje i pachnie naprawdę niesamowicie, warto poświęcić parę godzin na jego pieczenie.

Składniki na 1chleb:
2 szkl. letniej wody
3 łyżki czynnego zakwasu żytniego

1 g drożdży 
 1 mała łyżeczka cukru
1 duża łyżka soli

4 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej tortowej 

3/4 szkl. mąki razowej żytniej typ 2000

Wykonanie: 

W misce mieszamy  wodę, zakwas Tu przepis, drożdże, cukier i sól. Powoli wsypujemy obie mąki  i wyrabiamy.




 Gdy ciasto jest wyrobione (ja wyrabiam robotem), przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia na około 2 godziny. W międzyczasie co 40 dwukrotnie składamy ciasto. Składanie ciasta jest to złożenie go w kopertę i odwrócenie. Czynność ta pozwala upiec nam bochenek chleba bez używania foremki. Po dwóch godzinach wyjmujemy ciasto z miski podsypujemy mąką i kształtujemy bochenek. Następnie umieszczamy w koszyczku wzrostowym  na około 2 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Gdy chleb wyrośnie ,przekładamy go na rozgrzany kamień, nacinamy i pieczemy  w temperaturze 220 stopni około 40 minut. Smacznego!


3 komentarze :

  1. Piękny!
    Upiekł Ci się wzorcowo.
    Może upieczesz razem z nami chleb - zapraszamy! - http://www.kuchennymidrzwiami.pl/jaki-chleb-w-marcowej-piekarni-zaproszenie/

    OdpowiedzUsuń
  2. Te drożdże są konieczne? Nigdy jeszcze nie stosowałam drożdży do zakwasu i trochę mnie zbiły z tropu w tym przepisie…

    OdpowiedzUsuń