niedziela, 5 marca 2017
JASNY CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
W końcu przyszedł czas na pieczenie bochenków chleba na kamieniu, a nie w foremce. Dziś postanowiłam upiec moim dzieciom chleb jasny i bez ziaren słonecznika. Do chleba przemyciłam jedynie mąkę żytnią 2000. Chleb smakuje i pachnie naprawdę niesamowicie, warto poświęcić parę godzin na jego pieczenie.
Składniki na 1chleb:
2 szkl. letniej wody
3 łyżki czynnego zakwasu żytniego
1 g drożdży
1 mała łyżeczka cukru
1 duża łyżka soli
4 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej tortowej
3/4 szkl. mąki razowej żytniej typ 2000
Wykonanie:
W misce mieszamy wodę, zakwas Tu przepis, drożdże, cukier i sól. Powoli wsypujemy obie mąki i wyrabiamy.
Gdy ciasto jest wyrobione (ja wyrabiam robotem), przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. W międzyczasie co 40 dwukrotnie składamy ciasto. Składanie ciasta jest to złożenie go w kopertę i odwrócenie. Czynność ta pozwala upiec nam bochenek chleba bez używania foremki. Po dwóch godzinach wyjmujemy ciasto z miski podsypujemy mąką i kształtujemy bochenek. Następnie umieszczamy w koszyczku wzrostowym na około 2 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Gdy chleb wyrośnie ,przekładamy go na rozgrzany kamień, nacinamy i pieczemy w temperaturze 220 stopni około 40 minut. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Piękny!
OdpowiedzUsuńUpiekł Ci się wzorcowo.
Może upieczesz razem z nami chleb - zapraszamy! - http://www.kuchennymidrzwiami.pl/jaki-chleb-w-marcowej-piekarni-zaproszenie/
Ale apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTe drożdże są konieczne? Nigdy jeszcze nie stosowałam drożdży do zakwasu i trochę mnie zbiły z tropu w tym przepisie…
OdpowiedzUsuń