niedziela, 19 marca 2017

KREMÓWKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-BUDYNIOWYM

Cudownie lekka , chrupiąca kremówka papieska z aksamitnym.  Domowe ciasto francuskie nadaje tej kremówce niepowtarzalnego smaku.
Składniki na ciasto: (blaszka ok 35 x25 cm)

1/ 2 szklanki wody
1 kostka (200g )  masła
1/2 łyżeczki soli
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżka masła roztopionego.


Składniki na krem:

2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
2 szklanki mleka
300g masła (1,5 kostki)
1/2 szklanki cukru pudru
250 ml  śmietany 36%


Do miski wlewamy wodę, roztopione masło, sól i mąkę. Wyrabiamy na stolnicy na gładkie ciasto.
Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. 
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki  wałkujemy na kwadrat. Na środku  układamy kostkę miękkiego masła. Ciasto zawijamy kopertowo i wałkujemy prostokąt o wymiarach ok 40x15 cm. Prostokąt składamy na trzy części, tak by powstał mały prostokącik i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy tak, aby ten mały prostokąt znów miał wymiary ok 40x15 cm. Ciasto po rozwałkowaniu znów składamy na trzy części i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Czynność tę powtarzamy około 6 razy. Ciasto wyjmujemy z lodówki dzielimy na dwa kawałki , wałkujemy na wymiar blachy. Pieczemy ok 25-30 minut, 2 placki w temperaturze 200-210 stopni.
Placki odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie kremu.

W jednej szklance mleka mieszamy cukier i budynie. Drugą szklankę mleka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy budyń, który następnie studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masła dodajemy powoli budyń i ucieramy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do masy budyniowej. Masę dokładnie ucieramy. Tak przygotowaną masą przekładamy ciasto. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz