Kolejna bardzo udana wędlina z szynkowara. Naturalna pachnąca aż chce się jeść.
Składniki na jedną porcje do szynkowaru 1,5 kg.
600 g mielonego mięsa z łopatki
600 g chudej karkówki
1 łyżka peklosoli
1/3 szklanki wody
1 duża łyżka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka żelatyny
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatułowej
1/2 łyżeczki pieprzu z kolendrą
Karkówkę kroję w kostkę 1,5 cm na 1.5cm. Tak pokrojone mięso mieszam z mięsem zmielonym . Dodaję peklosól, pieprz, gałkę, majeranek, pieprz i oregano . Całość dokładnie mieszam, sprawdzam czy nie trzeba dosolić, dodaje przeciśnięty
czosnek i wlewam wodę. Mięso zostawiam w lodówce do
wieczora na ok 2 h. Po tym czasie wyjmuję dodaję żelatynę, doprawiam
jeszcze do smaku. Wykładam
szynkowar woreczkiem, przekładam do niego mięso, szczelnie zamykam i
parzę w wysokim garnku pod przykryciem, w temperaturze 95 stopni około 1,5-2 godzin . Do momentu, aż mięso
w środku osiągnie temperaturę 85 stopni.
niedziela, 19 marca 2017
WIEPRZOWA WĘDLINA Z SZYNKOWARA
Etykiety:
BOŻONARODZENIOWE POTRAWY
,
DOMOWE WYROBY
,
KOLACJA
,
SZYNKOWAR
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz