niedziela, 19 marca 2017

WIEPRZOWA WĘDLINA Z SZYNKOWARA

 Kolejna bardzo udana wędlina z szynkowara. Naturalna pachnąca aż chce się jeść.

 
 Składniki na  jedną porcje do szynkowaru 1,5 kg.

600 g mielonego mięsa z łopatki
600 g chudej karkówki

1 łyżka peklosoli
1/3 szklanki wody

1 duża łyżka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka żelatyny
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatułowej
1/2 łyżeczki pieprzu z kolendrą



Karkówkę kroję w kostkę 1,5 cm na 1.5cm. Tak pokrojone mięso mieszam z mięsem zmielonym .  Dodaję peklosól, pieprz, gałkę, majeranek, pieprz i oregano . Całość dokładnie mieszam, sprawdzam czy nie trzeba dosolić, dodaje przeciśnięty czosnek i  wlewam  wodę. Mięso zostawiam w lodówce do wieczora na ok 2 h. Po tym czasie wyjmuję dodaję żelatynę, doprawiam jeszcze do smaku. Wykładam szynkowar woreczkiem, przekładam do niego mięso, szczelnie zamykam i parzę w wysokim garnku pod przykryciem, w temperaturze 95 stopni około 1,5-2 godzin . Do momentu, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 85 stopni.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz