poniedziałek, 24 lutego 2014

ZAKWAS ŻYTNI

    Dzień pierwszy  godz np. 20.00                                   
 ½ szkl mąki żytniej wymieszać z taką samą ilością letniej (ok 40 stopni) przegotowanej  wody aby zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy  przykryty (ale nie szczelnie zamknięty) w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12h.

Dzień drugi.
godz 8.00 - mieszamy zakwas
godz. 20.00 dokarmiamy nasz zakwas dodając 1/2 szkl maki i 1/2 szkl letniej wody. Zakwas ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Można dodać mniej lub więcej wody. Odstawiamy zakwas  na 24h

Dzień trzeci:
godz 8.00 - mieszamy zakwas
godz 20.00
dokarmiamy nasz zakwas dodając 1/2 szkl maki i 1/2 szkl letniej wody (do 40stopni). Odstawiamy zakwas  na 24h

Dzień czwarty:
godz 8.00 - mieszamy zakwas
godz.20.00
dokarmiamy nasz zakwas dodając 1/2 szkl maki i 1/2 szkl letniej wody. Odstawiamy zakwas  na 24h

Dzień piaty :

Zakwas jest już gotowy. Powinien mieć dużo pęcherzyków powietrza i pachnieć kwasem. Po 5 dniach mamy ok 0,5l zakwasu. Z jednej części  możemy po południu piec już chleb.

Pozostały zakwas wkładamy do lodówki szczelnie zamykając. Może tam przetrwać do 10 dni.
Za każdym razem gdy chcemy piec chleb, dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki ok 4 łyżek zakwasu dodajemy  2 łyżki mąki żytniej i ok 2-3 łyżki letniej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24h w ciepłym miejscu aż pojawią się pęcherzyki.

1 komentarz :