poniedziałek, 24 lutego 2014
ZAKWAS ŻYTNI
Do przygotowania zakwasu musimy mieć wyparzony duży słoik i wyparzoną łyżkę drewnianą. łyżka musi być wyparzana za każdym razem kiedy mieszamy zakwas
1. Dzień pierwszy godz np. 20.00
100 g mąki żytniej typ 2000 wymieszać z 100g letniej (37 stopni) przegotowanej lub źródlanej wody aby zakwas
miał konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Szczelnie przykryty folią spożywczą na której robimy igłą kilka dziurek, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12h.
2. Dzień drugi. godz 8.00 -
mieszamy zakwas wyparzoną drewnianą łyżką
godz. 20.00 dokarmiamy nasz zakwas dodając 100 g mąki i 100 g letniej wody. Zakwas ma mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. Można dodać mniej lub więcej wody. Odstawiamy zakwas na 12h
3. Dzień trzeci:godz 8.00 - mieszamy zakwasgodz 20.00
dokarmiamy nasz zakwas dodając 100 g mąki i 100 g letniej wody. Odstawiamy zakwas na 12h
4 Dzień czwarty:godz 8.00 - mieszamy zakwas
godz 20.00
dokarmiamy nasz zakwas dodając 100 g mąki i 100 g letniej wody. Odstawiamy zakwas na 12h
Dzień piaty :godz 8.00
Zakwas jest już gotowy. Powinien mieć dużo pęcherzyków powietrza i pachnieć kwasem. Po 5 dniach gotowy aktywny zakwas. Z jednej części możemy piec już chleb.
Pozostały zakwas wkładamy do lodówki w wyparzonym słoiku szczelnie zamkniętym. Może tam przetrwać do 10 dni.
Za każdym razem gdy chcemy piec chleb, dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zostawiamy, aż osiągnie temperaturę pokojową dodajemy 100g mąki żytniej i 100 g letniej (37stopni) wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12h w ciepłym miejscu aż pojawią się pęcherzyki. Jęśli nie chcemy piec chleba również po 10 dniach musimy w ten sposób podkarmić nasz zakwas.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
dzieki za przepis :-)
OdpowiedzUsuń