poniedziałek, 24 lutego 2014

ZAKWAS ŻYTNI

    
Do przygotowania zakwasu musimy mieć wyparzony duży słoik i wyparzoną łyżkę drewnianą. łyżka musi być wyparzana za każdym razem kiedy mieszamy zakwas

1.  Dzień pierwszy  godz np. 20.00    
                               
100 g mąki żytniej typ 2000  wymieszać z 100g  letniej  (37 stopni) przegotowanej lub źródlanej wody aby zakwas
 miał konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Szczelnie przykryty folią spożywczą na której robimy igłą kilka dziurek, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12h.

2. Dzień drugi. godz 8.00 - 

mieszamy zakwas wyparzoną drewnianą łyżką

godz. 20.00 dokarmiamy nasz zakwas dodając 100 g mąki i 100 g letniej wody. Zakwas ma mieć konsystencje  bardzo gęstej śmietany. Można dodać mniej lub więcej wody. Odstawiamy zakwas  na 12h

3. Dzień trzeci:godz 8.00 - mieszamy zakwas
godz 20.00
dokarmiamy nasz zakwas dodając
100 g mąki i 100 g letniej wody. Odstawiamy zakwas  na 12h
4 Dzień czwarty:godz 8.00 - mieszamy zakwas

godz 20.00
dokarmiamy nasz zakwas dodając
100 g mąki i 100 g letniej wody. Odstawiamy zakwas  na 12h

 
Dzień piaty :godz 8.00
Zakwas jest już gotowy. Powinien mieć dużo pęcherzyków powietrza i pachnieć kwasem. Po 5 dniach gotowy aktywny zakwas. Z jednej części  możemy  piec już chleb.

Pozostały zakwas wkładamy do lodówki w wyparzonym słoiku szczelnie zamkniętym. Może tam przetrwać do 10 dni.
Za każdym razem gdy chcemy piec chleb, dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zostawiamy,  aż osiągnie temperaturę pokojową  dodajemy  100g mąki żytniej  i 100 g letniej  (37stopni) wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12h w ciepłym miejscu aż pojawią się pęcherzyki. Jęśli nie chcemy piec chleba również po 10 dniach musimy w ten sposób podkarmić nasz zakwas.

1 komentarz :