sobota, 25 lutego 2017
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z ZIEMNIAKAMI
Pyszne czekoladowe muffinki, w których nie wyczuwamy smaku ziemniaka. Ciasto jest długo świeże i wilgotne. Warte wypróbowania.
Składniki:
1 budyń czekoladowy Winiary
100 g masła
2 małe ugotowane ziemniaki
2 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka ciemnego kakao
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Masło roztapiamy na wolnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia.
2. Do masła dodajemy zimne mleko i jajka .
3. Do mleka i masła dodać ugotowane przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Zmiksować wszystko na jednolitą masę.
4. W dużej misce przesiać budyń , mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
5. Do składników mokrych dodać suche i cały czas mieszając połączyć w jednolitą masę.
6. Muffinki przełożyć do foremek, napełniając 3/4 wysokości .
7. Piec w temperaturze około 200 stopni przez 25 minut.
Podawać z cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wczoraj wypróbowałam przepis, wyszły rewelacyjnie. Nie przypuszczałam ,że tak świetnie będą smakowały. Polecam.
OdpowiedzUsuńPRZEPIS BRZMI CIEKAWIE
OdpowiedzUsuńWyglądają obłednie. Mniam
OdpowiedzUsuń