Składniki:
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
20 wypestkowanych śliwek
Kruszonka:
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki wiórek kokosowych
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, równomiernie wyłożyć nim posmarowaną tortownicę. Na cieście ułożyć połówki śliwek.
Z podanych składników na kruszonkę zagnieść ciasto. Kruszonka musi się kruszyć nie może być klejąca, w razie potrzeby dodać mąki lub gdy jest za sucha odrobinę masła. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w 175 stopniach około 35-40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz