Pęczak z warzywami idealny do grilla, jako alternatywa zamiast ziemniaków lub jako samodzielne danie.
Składniki.
200 g pęczaku
100g wędzonego boczku
1 cebula
1 żółta papryka
2 małe cukinie
1 ząbek czosnku
olej
sól
pieprz młotkowany z kolendrą
koperek
natka z pietruszki
Wykonanie:
Boczek i warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy boczek i przesmażamy krótko, po chwili dodajemy cebulę i dalej smażymy. Dodajemy warzywa i wszystko, energicznie mieszając,dalej smażymy ok 3-4 minuty. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy pęczak (15 minut) i odcedzamy. Do lekko podsmażonych warzyw dodajemy pęczak , koperek, natkę z pietruszki i przeciśnięty czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
piątek, 12 sierpnia 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz