piątek, 12 sierpnia 2016

PĘCZAK Z WARZYWAMI

Pęczak z warzywami  idealny do grilla, jako alternatywa  zamiast ziemniaków lub jako samodzielne danie.
Składniki.
200 g pęczaku
100g wędzonego boczku

1 cebula
1 żółta papryka
2 małe cukinie
1 ząbek czosnku
olej
sól
pieprz młotkowany z kolendrą
koperek
natka z pietruszki

Wykonanie:

Boczek i warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy boczek i przesmażamy krótko, po chwili dodajemy cebulę i dalej smażymy. Dodajemy warzywa i wszystko, energicznie mieszając,dalej smażymy ok 3-4 minuty.  W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy pęczak (15 minut) i odcedzamy. Do lekko podsmażonych warzyw dodajemy pęczak , koperek, natkę z pietruszki i przeciśnięty czosnek. Całość doprawiamy solą  i pieprzem.
Smacznego!
 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz