Składniki:
200 ml mleka
1 opakowanie śnieżki Delecta
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
300g owoców sezonowych np. borówki, maliny, porzeczki
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, dodajemy
Śnieżkę Delecta i ubijamy na sztywno.
W metalowej miseczce ubijamy białka na sztywno, następnie
dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy dalej, pod koniec dodajemy żółtka
i wciąż ubijamy. Miskę postawić na garnku z lekko gotującą się wodą (wystarczy
1/4 garnka wody). Ubijać mikserem przez 4 - 5 minut aż masa będzie sztywna i
gładka. Zdjąć miskę z garnka i wstawić
do naczynia z zimną wodą cały czas ubijając jeszcze do czasu aż masa ostygnie.
Zimną masę jajeczną połączyć
z masą śnieżką, dodać owoce i przełożyć do szklanej foremki keksówki
wyłożonej folią spożywczą. Naczynie wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Podawać zamrożone ze świeżymi owocami.
Smacznego!
Mimo takiego mrozu za oknem chętnie bym zjadła taki deser. Cudowny!
OdpowiedzUsuńMimo takiego mrozu za oknem chętnie bym zjadła taki deser. Cudowny!
OdpowiedzUsuń