piątek, 12 sierpnia 2016

SEMIFREDDO

Semifreddo bardzo lekki zamrożony deser włoski. Warto go wypróbować w letnie dni. Dziś proponuję lżejszą wersję tego deseru zastępując śmietanę kremówkę, śnieżką Delecty.

 Składniki:
200 ml mleka
1 opakowanie śnieżki Delecta
2 jajka

3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
300g owoców sezonowych np. borówki, maliny, porzeczki

Wykonanie:
 



Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, dodajemy Śnieżkę Delecta i ubijamy na sztywno.





W metalowej miseczce ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy dalej, pod koniec dodajemy żółtka i wciąż ubijamy. Miskę postawić na garnku z lekko gotującą się wodą (wystarczy 1/4 garnka wody). Ubijać mikserem przez 4 - 5 minut aż masa będzie sztywna i gładka. Zdjąć miskę z garnka i  wstawić do naczynia z zimną wodą cały czas ubijając jeszcze do czasu aż masa ostygnie. 



Zimną masę jajeczną połączyć  z masą śnieżką, dodać owoce i przełożyć do szklanej foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą. Naczynie wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Podawać zamrożone ze świeżymi owocami.
Smacznego!

2 komentarze :

  1. Mimo takiego mrozu za oknem chętnie bym zjadła taki deser. Cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo takiego mrozu za oknem chętnie bym zjadła taki deser. Cudowny!

    OdpowiedzUsuń