poniedziałek, 22 sierpnia 2016

MALINOWY KRÓL- SERNIK NA ZIMNO

Rewelacyjny sernik. Idealny letni deser, kiedy to mamy świeże owoce sezonowe. 

Składniki:
1 kg mielonego sera w wiaderku
1 opakowanie  bitej śmietany"Śnieżka " w proszku
200 ml mleka
2/3 szklanki cukru ( można dodać mniej lub więcej wg upodobań)
500 g świeżych malin 
1 opakowanie żelatyny na 2,5 l.
250 herbatników
1/4 kostki masła

1 łyżka mleka
1 galaretka malinowa
wrzątek

Wykonanie:


Rozkruszamy drobno herbatniki, można użyć do tego rozdrabniacza. Do pokruszonych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i łyżkę mleka. Masę z herbatników dokładnie wyrabiamy i wykładamy nią okrągłą  tortownicę ok. 26 cm.
  

W jednej szklance  gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Ubijamy w szklance schłodzonego mleka bitą śmietanę w proszku pod koniec ubijania  dodajemy ser. Do kielicha blendera wkładamy maliny i cukier całość blendujemy na gładką masę. Do masy serowej dodajemy maliny oraz powoli wlewamy żelatynę, energicznie mieszamy mikserem  i wylewamy masę serową na spód z herbatników. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy we wrzątku galaretkę ( ja zawsze daje mnie o 100 ml niż podano na opakowaniu). Gdy galaretka tężeje wylewamy ją na masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy sernik jest gotowy podajemy ze świeżymi malinami.
Smacznego!


2 komentarze :