niedziela, 7 sierpnia 2016
DOMOWE TRUFLE DAKTYLOWE
Domowe trufle są świetną alternatywą dla słodyczy, dzieci uwielbiają je, a my mamy pewność co zawierają gdyż sami decydujemy o składnikach.
Składniki:
150g daktyli ( jedno opakowanie)
garść migdałów bez skórki
garść orzechów włoskich
1 łyżka prażonego sezamu
1 łyżka kakao
2 łyżki ziaren słonecznika
2 płaskie łyżki oleju kokosowego
1 łyżka miodu
1 tabliczka białej czekolady
orzechy pistacjowe do dekoracji
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia dodać migdały, orzechy, sezam i ziarna słonecznika wszystko zblendować, dodać daktyle i dalej blendować.
Następnie dodać olej kokosowy, miód, kakao i wyrobić ręką na gładką masę. Gdy masa będzie już wyrobiona, formować małe kulki. Gdyby masa nie chciała się formować dodać jedną łyżkę wody.
W między czasie rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Obtoczyć w niej kulki, a następnie w pokruszonych pistacjach. można podawać nabite na patyczki.
Etykiety:
BOŻONARODZENIOWE POTRAWY
,
DESERY
,
PRZEKĄSKI
,
SŁODYCZE
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpychota