Smaczne ravioli z płynącym żółtkiem na aromatycznym chłodniku buraczkowym. Danie wymarzone na letnie obiady.
ciasto :
2 szklanki mąka
1 jajko
1/2 szklanki wody
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Nadzienie:
ser ricotta
3 -5 żółtek
koperek
1 opakowanie Chłodnika buraczkowego Winiary
200 ml wrzącej wody
200 ml jogurtu naturalnego
300 ml serka naturalnego
200 ml wrzącej wody
200 ml jogurtu naturalnego
300 ml serka naturalnego
Chłodnik buraczkowy zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie już zimny dodać serek i jogurt. Wymieszać na jednolitą gładka masę. Wyłożyć na talerze.
W międzyczasie z podanych składników wyrobić ciasto. Bardzo cienko rozwałkować, Ser ricotta wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku ( można też dodać cebulkę) i wyłożyć na ciasto formując gniazda. Na każde gniazdo wyłożyć żółtko.
Złożyć ciasto jak na ravioli i wykrawać duże okrągłe pierogi. Ravioli wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 4 minuty. Podawać z chłodnikiem buraczkowym Winiary. Smacznego!Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz