sobota, 15 lipca 2017

RAVIOLI Z JAJKIEM PODANE NA CHŁODNIKU BURACZKOWYM



Smaczne ravioli z płynącym żółtkiem na aromatycznym chłodniku buraczkowym. Danie wymarzone na letnie obiady.
 
ciasto :
2 szklanki mąka
1 jajko
1/2 szklanki wody
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Nadzienie:
ser ricotta
3 -5 żółtek
koperek

1 opakowanie Chłodnika buraczkowego Winiary
200 ml wrzącej wody
200 ml  jogurtu naturalnego
300 ml serka naturalnego

Chłodnik buraczkowy  zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie już zimny dodać serek i jogurt. Wymieszać na jednolitą gładka masę. Wyłożyć na talerze.
     

W międzyczasie z podanych składników wyrobić ciasto.  Bardzo cienko rozwałkować, Ser ricotta wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku ( można też dodać cebulkę) i wyłożyć na ciasto formując gniazda. Na każde gniazdo wyłożyć żółtko.
Złożyć ciasto jak na ravioli i wykrawać duże okrągłe  pierogi. Ravioli wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 4 minuty. Podawać z chłodnikiem buraczkowym Winiary. Smacznego!Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz