niedziela, 2 lipca 2017

PANCAKES Z JAGODOWYM CHŁODNIKIEM


Delikatne, rozpływające się w ustach amerykańskie pancakes podane z jagodowym chłodnikiem.

Składniki na pancakes:
2 jaja
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki maślanki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku



Składniki na Chłodnik:
1 opakowanie chłodnika jagodowego Winiary

200 g serka mascarpone
200 g jogurtu naturalnego
owoce sezonowe



Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na oleju z obu stron. Pancakes podajemy z syropem klonowym i owocami. 

Chłodnik jagodowy zalać 300 ml wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia.  Następnie połączyć   z serkiem mascarpone i jogurtem naturalnym.  Dodać owoce wg. uznania i podawać z pancakes. Smacznego!
 Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz