poniedziałek, 10 lipca 2017

MINITORCIKI Z KASZĄ MANNĄ I KOKOSEM

Ciasto, które zaskakuje smakiem bardzo delikatnej kaszy manny i kokosu. Umiarkowanie słodkie, przełamane naturalnym smakiem owoców. O tym jak słodzić dowiecie się tutaj: Uczymy jak słodzić

Składniki:
 

Krem:
1 l mleka
1 niepełna szklanka cukru DIAMANT
7 łyżek kaszy manny
100 g wiórek kokosowych

Ciasto blaszka ok 30 x 25:
3 jajka
1/2 szklanki cukru DIAMANT
1 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
200 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku
2 łyżki gorzkiego kakao


 sezonowe owoce
listki mięty do dekoracji 
 

Jako pierwszy, musimy przygotować krem. Do rondelka (wybrać taki, w którym się nie przypala) wlać litr mleka, cukier i kaszę mannę. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować przez 3 minuty. Wsypać kokos zamieszać i zdjąć z ognia. Wystudzić.

Następnie przygotowujemy ciasto. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy, później wlewamy żółtka wciąż ubijając. Do masy dodajemy olej, mleko . Na końcu wsypujemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Masę miksujemy robotem. Gdy masa będzie gładko wyrobiona, dzielimy ja na pół. Jedna połowę wylewamy na wcześniej posmarowaną blachę o wym. ok 30 cm x 25 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku  10 minut.  Po tym czasie na ciasto wykładamy masę kokosową i wyrównujemy ją. Na kokos wylewamy drugą połowę ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić,a następnie wstawić do lodówki aż się schłodzi. Ciasto wykrawać okrągłą foremką i układać na talerzykach. Każdy mini-torcik można polać roztopioną gorzką czekoladą i na wierzchu ułożyć owoce. Podawać udekorowane listkami mięty.
Cukier z głową

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz