Ciasto, które zaskakuje smakiem bardzo delikatnej kaszy manny i kokosu. Umiarkowanie słodkie, przełamane naturalnym smakiem owoców. O tym jak słodzić dowiecie się tutaj: Uczymy jak słodzić
Składniki:
Krem:
1 l mleka
1 niepełna szklanka cukru DIAMANT
7 łyżek kaszy manny
100 g wiórek kokosowych
Ciasto blaszka ok 30 x 25:
3 jajka
1/2 szklanki cukru DIAMANT
1 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
200 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku
2 łyżki gorzkiego kakao
sezonowe owoce
listki mięty do dekoracji
Jako
pierwszy, musimy przygotować krem. Do rondelka (wybrać taki, w którym
się nie przypala) wlać litr mleka, cukier i kaszę mannę. Doprowadzić do
wrzenia cały czas mieszając. Gotować przez 3 minuty. Wsypać kokos
zamieszać i zdjąć z ognia. Wystudzić.
Następnie przygotowujemy
ciasto. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, ze szczyptą soli,
na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy, później wlewamy
żółtka wciąż ubijając. Do masy dodajemy olej, mleko . Na końcu wsypujemy
przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Masę miksujemy robotem.
Gdy masa będzie gładko wyrobiona, dzielimy ja na pół. Jedna połowę
wylewamy na wcześniej posmarowaną blachę o wym. ok 30 cm x 25 cm.
Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku 10 minut. Po tym czasie
na ciasto wykładamy masę kokosową i wyrównujemy ją. Na kokos wylewamy
drugą połowę ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15-20
minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić,a następnie
wstawić do lodówki aż się schłodzi. Ciasto wykrawać okrągłą foremką i układać na talerzykach. Każdy mini-torcik można polać roztopioną gorzką czekoladą i na wierzchu ułożyć owoce. Podawać udekorowane listkami mięty.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz