Chleb pachnący, chrupiący, a do tego zdrowy. Dzięki ciecierzycy na parze z firmy Bonduell, chleb ma niepowtarzalny smak, idealny na letnie przyjęcia.
Czy wiesz , że Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony
roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz
nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony
roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te
rośliny, które tego potrzebują.
Z ciecierzycą spotkałam się po raz pierwszy w 2005 roku, kiedy to mieszkałam w Niemczech. Pewnego dnia odwiedzałam moją koleżankę z Maroko, niestety dzień ten popsuł mi ogromny ból głowy. Znajoma poleciła mi abym zjadła pastę z ciecierzycy, a następnie potrawkę z kurczaka z ciecierzycą. Zapewniła mnie, że ból głowy zaraz minie. Nie pomyliła się - moja głowa przestala mnie boleć.
Składniki na 1 garnek o śr 20cm:
1 szklanka letniej wody
1,5 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej typ 550
3-4 łyżki otrębów1 puszka gotowanej na parze ciecierzycy Bonduelle
W
misce mieszamy wodę, drożdże i sól. Gdy ciasto jest
wyrobione (ja wyrabiam robotem), odstawiamy na 12 godzin pod przykryciem
w ciepłe miejsce. Zawsze robię wieczorem i pozostawiam na noc.
Po
dwunastu godzinach na macie rozsypujemy otręby, wykładamy ciasto i
delikatnie uciskając rozpłaszczamy na otrębach (tak aby jak najwięcej
zostało na cieście, obracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność .
Następnie składamy je w kopertę dodajemy 1/2 puszki odcedzonej ciecierzycy, dokładnie wyrabiamy i wkładamy z powrotem do miski.
Przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy
piekarnik, wraz z garnkiem żeliwnym lub przeznaczonym do zapiekania w
piekarniku, do 240 stopni. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, a garnek
jest gorący wyjmujemy go i przekładamy ciasto z miski do gorącego
garnka. Przykrywamy go pokrywką żaroodporną i pieczemy pod przykryciem
30 minut.
Po
30 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, zdejmujemy pokrywkę i
pieczemy jeszcze około 20 minut. Gdy chleb się ładnie zarumieni,
wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
niedziela, 11 czerwca 2017
REWELACYJNY CHLEB Z GARNKA Z CIECIERZYCĄ NA PARZE BONDUELLE
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz