Niesamowita
 zapiekanka ziemniaczana z grilla. Danie sezonowe bardzo aromatyczne, 
podane z Sosem Ziołowym lub  Tatarskim Winiary rozpieszcza nasze 
podniebienie.
Składniki:
4 młode duże ziemniaki
1 czerwona papryka
2 cebule
30 dag pieczarek
sól, pieprz
ząbek czosnku
2 plasterki boczku
słodka papryka czerwona w proszku 
olej
Sos Tatarski Winiary lub Sos Ziołowy Winiary
Wykonanie:
ziemniaki
 oskrobać i pokroić w plastry, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. 
Po 3 minutach smażenia posolić doprawić pieprzem i słodką papryką w 
proszku. Foremki aluminiowe posmarować olejem na dnie ułożyć warstwę 
ziemniaków, następnie układać pokrojoną w piórka cebulę, na cebulę 
ułożyć pokrojoną w paseczki paprykę. Następną warstwą są pokrojone 
pieczarki, na koniec układamy znów ziemniaki i posypujemy boczkiem.
Tak przygotowane zapiekanki grillujemy ok 40 minut. 
Gotowe podajemy  oczywiście z Sosem Ziołowym lub Tatarskim Winiary.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz