Niesamowita
zapiekanka ziemniaczana z grilla. Danie sezonowe bardzo aromatyczne,
podane z Sosem Ziołowym lub Tatarskim Winiary rozpieszcza nasze
podniebienie.
Składniki:
4 młode duże ziemniaki
1 czerwona papryka
2 cebule
30 dag pieczarek
sól, pieprz
ząbek czosnku
2 plasterki boczku
słodka papryka czerwona w proszku
olej
Sos Tatarski Winiary lub Sos Ziołowy Winiary
Wykonanie:
ziemniaki
oskrobać i pokroić w plastry, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Po 3 minutach smażenia posolić doprawić pieprzem i słodką papryką w
proszku. Foremki aluminiowe posmarować olejem na dnie ułożyć warstwę
ziemniaków, następnie układać pokrojoną w piórka cebulę, na cebulę
ułożyć pokrojoną w paseczki paprykę. Następną warstwą są pokrojone
pieczarki, na koniec układamy znów ziemniaki i posypujemy boczkiem.
Tak przygotowane zapiekanki grillujemy ok 40 minut.
Gotowe podajemy oczywiście z Sosem Ziołowym lub Tatarskim Winiary.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz