Cudowny chleb z kwasami omega. Smaczny chrupiący i mega zdrowy.
Składniki na 1chleb (foremka 30cm x 11cm):
3 szkl. letniej wody
1 szkl. czynnego zakwasu
1,5 g drożdży
1 łyżka roztopionej margaryny OPTIMA OMEGA 3
1 dużą łyżkę cukru
2 łyżeczki soli 2 łyżki nasion Chia
2 łyżki siemienia lnianego
1 garsć drobno tłuczonych orzechów włoskich
2,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2,5 szkl. mąki razowej żytniej typ 750
Margaryna Optima Omega do smarowania.
W misce mieszamy 1 szklankę wody, zakwas Tu przepis, 2 szklanki mąki żytniej. Po dokładnym zmieszaniu odbieramy 3 łyżki do słoiczka i wstawiamy do lodówki ( jest to zakwas na następny chleb). Następnie w pozostałej szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy rozpuszczoną margarynę OPTIMA OMEGA , cukier i sól i łączymy to z częścią wymieszaną z zakwasem. Margaryna utrzyma odpowiednią wilgoć ciasta. Dodajemy 2,5 szklanki mąki orkiszowej, 0.5 szklanki mąki żytniej i prażone ziarna i orzechy. Gdy ciasto jest wyrobione (ja wyrabiam robotem), przekładamy do foremki 30x11cm, wilgotną ręką wyrównujemy i wygładzamy , można delikatnie posypać nasionami sezamu (nieprażonymi).
Odstawiamy na 3 do 4 godzin do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.Ciasto powinno być bardzo gęste o klejącej konsystencji.
Po kilku godzinach, gdy chleb już wyrósł wkładamy go do rozgrzanego piekarnika do 230 stopni na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.W tej temperaturze pieczemy około 15 minut .
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i wyjmujemy naczynie z wodą. W tej temperaturze pieczemy jeszcze około 40-50 minut. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia wyjmujemy chleb z blachy i zostawiamy w piekarniku już bez blachy jeszcze na 5 minut.
Podajemy z margaryną OPTIMA OMEGA 3. Smacznego!
Ale cudowny chlebek, aż chce sie jeść.
OdpowiedzUsuń