Składniki na kurtoszkołacza:
150 g letniego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
10 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka roztopionego masła
250 g mąki
olej do posmarowania
1 sos ziołowy Winiary
Wykonanie:
W misce rozmieszać drożdże, sól i cukier. Dodać roztopione masło, letnie mleko, jajko i mąkę. Wyrobić na gładkie ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodać jeszcze mąki i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinkę ,aż podwoi objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto i bardzo cienko rozwałkować i pokroić na ok 2 cm paski.
Paski ciasta nawijać na wyparzone i posmarowane olejem butelki. Gotowe butelki wałkować na stolnicy aby docisnąć ciasto. Na koniec posmarować całość olejem.
Piec na rozgrzanym grillu ok 10-15 minut obracając co jakiś czas.
Składniki na cevapcici:
250g mielonej wieprzowiny
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
łyżka soli
1
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1
łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka
bułki tartej3-4 łyżki świeżych drobno posiekanych ziół np. bazylia, kolendra, tymianek
Przygotowanie Cevapcici:
Mięso, połączyć z drobno posiekanymi ziołami i przyprawami. Cebulę i czosnek najlepiej przekręcić przez maszynkę. Po wyrobieniu mięsa formować długie paluszki i nabijać na patyczki. Grillować na tackach lub folii aluminiowej.
Gotowe cevapcici podawać z gorącymi kurtoszkołaczami. Podawać z sosem ziołowym Winiary. Smacznego!
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Uwielbiam kurtoszkołacze z grilla jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń