niedziela, 23 lutego 2014

KRÓWKOWE SZYSZKI

                                                                             

     Krówkowe Szyszki





Składniki:

250 g  Krówek
100g  ryżu preparowanego
1  łyżka śmietanki 18% lub 1 łyżka margaryny w zależności od krówek. ( jeśli krówki są miękkie i ciągliwe to należy dodać margarynę, jeśli są twarde -  śmietanka)

                                           




Sposób przygotowania;

W rondelku na bardzo wolnym ogniu rozpuścić krówki ze śmietanką lub margaryną.
Zdjąć z ognia dodać ryż. Trzeba dobrze wymieszać.   Następnie dłonie zwilżyć zimną wodą ( bez tego tricku niestety nie uda się ich uformować)  i formować kule.  Tak przygotowane szyszki schłodzić w lodówce.
Jest to ulubiona słodycz moich dzieci, znikają z talerza w mgnieniu oka



                 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz