ODRYWANE CYNAMONOWE CIASTO DROŻDŻOWE
Zapraszam na odrywane cynamonowe ciasto drożdżowe. Jest to bardzo smaczne i oryginalne ciasto, które nie potrzebuje żadnego dodatkowego nadzienia. A jedzenie jego to ogromna przyjemność.
Składniki: porcja na foremkę keksówkę 30 x 15cm
1 szkl. ciepłego mleka
4 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
2 jajka
5 dag drożdży
3 szkl. mąki tortowej
¼ kostki masła ( roztopionego)
2 łyżki oleju
Nadzienie:
¼ kostki masła ( roztopionego
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru perlistego
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, sól
i rozpuszczamy w nim drożdże. Następnie dodajemy wystudzone masło, jajka
i olej. Mieszamy na jednolita masę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ręką. Ja wyrabiam
dość długo, wtłaczając do ciasta ręką powietrze. Dobre wyrobienie ciasta
gwarantuje, że będzie rosło. Następnie miskę z ciastem przykrywam pokrywką i wstawiam
do drugiej miski wypełnionej ciepłą (ok. 40-50 stopni ) wodą. Tak przygotowane
ciasto odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto powinno
dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto wyrabiam na stolnicy jeszcze kilka minut i dość cienko rozwałkowuję .
Tak powstały blat ciasta smaruję dokładnie rozpuszczonym, wystudzonym masłem i posypuje cukrem i cynamonem. Następnie kroję na 4-6 pasków i szerokości keksówki.
Ciasto wyrabiam na stolnicy jeszcze kilka minut i dość cienko rozwałkowuję .
Tak powstały blat ciasta smaruję dokładnie rozpuszczonym, wystudzonym masłem i posypuje cukrem i cynamonem. Następnie kroję na 4-6 pasków i szerokości keksówki.
Przygotowane kawałki ciasta układam we wcześniej posmarowanej margaryną keksówce
tak jak na zdjęciu.
Smaruje z wierzchu pozostałym masłem i posypuję cukrem perlistym.
Pozostawiam w keksówce jeszcze 10 -15 min do wyrośnięcia.
To ciasto piekę w temperaturze 175stopni ok 35 min. Ale wiadomo, że każdy piekarnik piecze inaczej trzeba przepis dostosować do swojego piekarnika.
To ciasto piekę w temperaturze 175stopni ok 35 min. Ale wiadomo, że każdy piekarnik piecze inaczej trzeba przepis dostosować do swojego piekarnika.
SMACZNEGO!
Ooo, takiego sposobu na robienia tego ciasta jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto spróbować :)
OdpowiedzUsuń