DOMOWY CHLEB PEŁNOZIARNISTY
Składniki:
5 łyżek pełnych zakwasu
2 dag drożdży
300 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba Lubella
100 g mąki żytniej
30 g ziarenek słonecznika, dyni lub otrąb żytnich
250 ml ciepłej wody
1 mała łyżeczka soli morskiej prowansalskiej
5 łyżek pełnych zakwasu
2 dag drożdży
300 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba Lubella
100 g mąki żytniej
30 g ziarenek słonecznika, dyni lub otrąb żytnich
250 ml ciepłej wody
1 mała łyżeczka soli morskiej prowansalskiej
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki łącznie z ziarnami, bardzo dokładnie wymieszać w misce. Włożyć do piekarnika o ogrzewać ok 5 min w 100 stopni.
W drugiej miseczce rozpuścić w letniej wodzie drożdże i zakwas . Po wyjęciu z piekarnika do mąki dodać wodę z drożdżami i zakwasem.
Dokładnie wyrabiać ręką ciasto ma być klejące. Jakby było za suche dodać odrobię wody. Wyrośniecie ciasta zależy od jego wyrobienia, więc najlepiej robić to ok 10 minut.
Ciasto wyłożyć do miski przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i odgazować naciskając na nie dłonią.
Uformować je na stolnicy w bochenek. Ja piekę w foremce do chleba , którą natłuszczam margaryną. Tak uformowany bochenek wkładam do formy i obsypuję ziarenkami np słonecznikiem sezamem. I pozostawiam jeszcze Ok 15 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Tuż przed włożeniem chleb należy naciąć i spryskać wodą, i tak samo naparować piekarnik. Piec ok 35-40 minut. Podczas pieczenia jeszcze raz otwieram i spryskuje wodą. Sprawia to ,że skórka jest błyszcząca i nie popękana a zarazem chrupiąca.
ZAKWAS NA CHLEB
½ szkl mąki żytniej wymieszać z taką ilością letniej przegotowanej wody aby zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy przykryty (ale nie szczelnie zamknięty) w ciepłe miejsce na 24h.
Co 24 h przez pięć dni dodajemy 2-3 łyżki mąki żytniej i odrobinę ciepłej wody mieszamy i odstawiamy. Po 5 dniach mamy ok 0,5l zakwasu. Z jednej części możemy piec już chleb , a pozostały zakwas wkładamy do lodówki może tam przetrwać do 10 dni. Za każdym razem gdy chcemy piec chleb dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki ok 4 łyżek zakwasu dodajemy 2-3 łyżki mąki żytniej i odrobinę wody jeśli jest za gęsty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24h w ciepłym miejscu aż pojawią się pęcherzyki.
Wszystkie suche składniki łącznie z ziarnami, bardzo dokładnie wymieszać w misce. Włożyć do piekarnika o ogrzewać ok 5 min w 100 stopni.
W drugiej miseczce rozpuścić w letniej wodzie drożdże i zakwas . Po wyjęciu z piekarnika do mąki dodać wodę z drożdżami i zakwasem.
Dokładnie wyrabiać ręką ciasto ma być klejące. Jakby było za suche dodać odrobię wody. Wyrośniecie ciasta zależy od jego wyrobienia, więc najlepiej robić to ok 10 minut.
Ciasto wyłożyć do miski przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i odgazować naciskając na nie dłonią.
Uformować je na stolnicy w bochenek. Ja piekę w foremce do chleba , którą natłuszczam margaryną. Tak uformowany bochenek wkładam do formy i obsypuję ziarenkami np słonecznikiem sezamem. I pozostawiam jeszcze Ok 15 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Tuż przed włożeniem chleb należy naciąć i spryskać wodą, i tak samo naparować piekarnik. Piec ok 35-40 minut. Podczas pieczenia jeszcze raz otwieram i spryskuje wodą. Sprawia to ,że skórka jest błyszcząca i nie popękana a zarazem chrupiąca.
ZAKWAS NA CHLEB
½ szkl mąki żytniej wymieszać z taką ilością letniej przegotowanej wody aby zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy przykryty (ale nie szczelnie zamknięty) w ciepłe miejsce na 24h.
Co 24 h przez pięć dni dodajemy 2-3 łyżki mąki żytniej i odrobinę ciepłej wody mieszamy i odstawiamy. Po 5 dniach mamy ok 0,5l zakwasu. Z jednej części możemy piec już chleb , a pozostały zakwas wkładamy do lodówki może tam przetrwać do 10 dni. Za każdym razem gdy chcemy piec chleb dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki ok 4 łyżek zakwasu dodajemy 2-3 łyżki mąki żytniej i odrobinę wody jeśli jest za gęsty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24h w ciepłym miejscu aż pojawią się pęcherzyki.
Mam w planach ten twój chlebek :)
OdpowiedzUsuńCieszę się proszę o opinie :)
OdpowiedzUsuń