Składniki:
5 jaj
1 i 1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki krupczatki
450 g mrożonego szpinaku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.
Krem:
500 ml schłodzonej śmietany
250 ml serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1 owoc granatu
Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować z 1 szklanką oleju. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą cukru. Dodać cukier, żółtka i ubijać dalej. Pod koniec ubijania dodać resztę oleju i zblendowany szpinak. Następnie dodać mąkę z proszkiem. Piec w tortownicy o średnicy ok 22 cm w temperaturze 180 stopni ok 50 minut.
Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i przekroić na trzy części.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodać cukier puder . W miedzy czasie rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki wrzątku. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone i wystudzona żelatynę. Tak przygotowanym kremem przełożyć ciasto i udekorować granatem. Ciasto przed degustacją schłodzić kilka godzin.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz