niedziela, 14 maja 2017

LEŚNY MECH

Leśny mech, ciasto  do którego podchodziłam 2 razy. Pierwszy raz kompletny niewypał i ciasto wylądowało w koszu. Drugi raz  jest połączeniem kilku przepisów i to jest strzał w dziesiątkę.

Składniki:

5 jaj
1 i 1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki krupczatki
450 g mrożonego szpinaku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli.







Krem:

500 ml  schłodzonej śmietany
250 ml serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1 owoc granatu


Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować z 1 szklanką oleju. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą cukru. Dodać cukier, żółtka i ubijać dalej. Pod koniec ubijania dodać resztę oleju  i zblendowany szpinak. Następnie dodać mąkę z proszkiem. Piec w tortownicy o  średnicy ok 22 cm w temperaturze 180 stopni ok 50 minut.

Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i przekroić na trzy części.

Schłodzoną  śmietankę ubić na sztywno dodać cukier puder . W miedzy czasie rozpuścić  żelatynę w 1/2 szklanki wrzątku. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone i wystudzona żelatynę. Tak przygotowanym kremem przełożyć ciasto i udekorować granatem. Ciasto przed degustacją schłodzić kilka godzin.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz