wtorek, 9 grudnia 2014

BOŻONARODZENIOWE PIERNICZKI



   Święta bez pierniczków nie mają prawa bytu. Uwielbiam ten zapach  przypraw korzennych rozchodzący się po kuchni. Całą rodzina dekorujemy je z wielka radością.

                               

Składniki:
1/2 kg mąki
1 niepełna szklanka cukru
4 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny Palma  z murzynkiem w złotym opakowaniu spółki Bielmar
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 jajko

Przygotowanie:
W rondelku roztopić margarynę i miód. Dodać cukier mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać jajko, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto. Przed wałkowaniem ciasto włożyć na  1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować cienko i wykrawać foremka pierniczki. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez około 15-20 minut. Po wystudzeniu ciasteczka dekorować lukrem.

Oprócz tradycyjnych pierniczków, co roku piekę piernik trójwymiarowy. W tym roku są to sanie Mikołaja wraz z Mikołajem zrobionym z masy lukrowej.
                                                                          


3 komentarze :

  1. ŚWIETNIE WYGLĄDAJĄ ;) PYSZNOŚCI ... ZAPRASZAM NA ''PIERNICZKI -RENIFERKI'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/swiateczne-pierniczki-reniferki-i-inne.html

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy te pierniczki można upiec np. 2 tygodnie przed świętami i przechowywać w pojemniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dokładnie można zrobić. One miękną już po tygodniu

      Usuń