Uwielbiam zapach domowego chleba. Zawsze zjadam kromkę jeszcze ciepłego.Pieczenie chleba wbrew pozorom nie jest wcale trudne i nie wymaga kupowania drogich wypiekaczy do chleba.
Składniki na 1 kilogramowy chleb:
0,5 l letniej wody
1/2 szklanki czynnego zakwasu
1 g drożdży
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 dużą łyżkę cukru
1 dużą łyżkę soli
200 g ziaren (prażony słonecznik, prażony sezam, siemię lniane otręby)
400 g mąki pszennej typ 500-650
200 g mąki orkiszowej typ 650
100 g mąki razowej żytniej typ 2000
Ja polecam mąki z Młyna Kopytowa, który oferuje różne typy mąki w tym ekologiczne.
W misce mieszamy wodę, zakwas, drożdże. Dodajemy jogurt, cukier i sól. Następnie dodajemy dokładnie wymieszane mąki i ziarna. Gdy ciasto jest wyrobione (ja wyrabiam robotem), odstawiamy na 3 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po trzech godzinach gdy ciasto już podrosło "składamy je" (tzn. w misce naciągając składamy w kopertę, cztery rogi do środka). Po "złożeniu" odstawiamy przykryte ściereczką na kolejną godzinę.
Po upłynięciu godziny jeszcze raz "składamy w kopertę" i zostawiamy na 1 godzinę.
Gdy ciasto podrośnie przekładamy je to formy, obsypujemy prażonym słonecznikiem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. (ważne jest by ciasta już nie wyrabiać, tylko delikatnie przełożyć). Po 30-40 minutach rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.
Chleb pieczemy około 30 minut w naparowanym piekarniku w temperaturze 240 stopni. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z wodą, zmniejszamy temperaturę 220 i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już zwykły z mąki pszennej :)
Teraz czas na coś takiego :D
TO MÓJ ULUBIONY CHLEBEK- ZAWSZE WYCHODZI!
OdpowiedzUsuń