sobota, 3 stycznia 2015

CHLEB WIELOZIARNISTY NA ZAKWASIE



Uwielbiam zapach domowego chleba. Zawsze zjadam kromkę jeszcze ciepłego.Pieczenie chleba wbrew pozorom nie jest wcale trudne i nie wymaga kupowania drogich wypiekaczy do chleba.


Składniki na 1 kilogramowy chleb:
0,5 l letniej wody
1/2 szklanki czynnego zakwasu
1 g drożdży
1 łyżka jogurtu naturalnego

1 dużą łyżkę cukru
1 dużą łyżkę soli

200 g ziaren (prażony słonecznik, prażony sezam, siemię lniane otręby)
400 g mąki pszennej typ 500-650
200 g mąki orkiszowej typ 650
100 g mąki razowej żytniej typ 2000


Ja polecam mąki z Młyna Kopytowa, który oferuje różne typy mąki w tym ekologiczne.

  W misce mieszamy wodę, zakwas, drożdże. Dodajemy jogurt, cukier i sól.  Następnie dodajemy dokładnie wymieszane mąki i ziarna. Gdy ciasto jest wyrobione (ja wyrabiam robotem), odstawiamy na 3 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po trzech godzinach gdy  ciasto już podrosło "składamy je" (tzn. w misce naciągając składamy w kopertę, cztery rogi do środka). Po "złożeniu" odstawiamy przykryte ściereczką na kolejną godzinę.
                                                               


Po upłynięciu godziny jeszcze raz "składamy w kopertę" i zostawiamy na 1 godzinę.
Gdy ciasto podrośnie przekładamy je to formy, obsypujemy prażonym słonecznikiem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. (ważne jest by ciasta już nie wyrabiać, tylko delikatnie przełożyć).  Po 30-40 minutach rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.
                                                                          

Chleb pieczemy około 30 minut w naparowanym piekarniku w temperaturze 240 stopni. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z wodą, zmniejszamy temperaturę 220 i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
                                                                         

2 komentarze :

  1. Koniecznie wypróbuję :)
    Robiłam już zwykły z mąki pszennej :)
    Teraz czas na coś takiego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. TO MÓJ ULUBIONY CHLEBEK- ZAWSZE WYCHODZI!

    OdpowiedzUsuń