sobota, 6 grudnia 2014

ŚWIĄTECZNY PSTRĄG Z PIECZARKAMI I SOSEM MAJONEZOWO-WASABI

Na świąteczny obiad polecam pieczonego pstrąga z aromatycznymi pieczarkami i sosem wasabi na bazie majonezu kieleckiego.


Składniki:
3 pstrągi
1/2 słoiczka majonezu kieleckiego
1 łyżka pasty wasabi
200 g małych pieczarek
½ szklanki oleju
1 cytryna dokładnie umyta i sparzona
1 cebula
sól morska prowansalska, pieprz kolorowy
gałązki tymianku
koperek
Oczyszczone pstrągi dokładnie umyć. Następnie odsączyć z wody na kuchennym ręczniku. W miseczce przygotować marynatę z oleju, soku z połowy cytryny soli i pieprzu. Powstałą marynatą  zalać rybę i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie przygotować folię aluminiową. Małe kwadratowe kawałki folii smarujemy delikatnie pędzelkiem olejem. Pstrągi posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki tymianku, koperku i ćwiartkę cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu przesmażamy rybe z każdej strony około 3 minuty. Należy pamiętać że każdą potrawę , którą pieczemy w folii aluminiowej zawijamy błyszczącą stroną do środka, a matową na zewnątrz. Na folii układamy ryby,  na rybie kładziemy plasterki  sparzonej cytryny, krążki cebuli i gałązkę tymianku.
 
Przygotowaną rybę dokładnie zawijamy folią i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. W międzyczasie na patelni podsmażmy pieczarki.  Do majonezu dodajemy pastę wasabi i dokładnie mieszamy. Pstrągi podajemy  z pieczarkami i sosem majonezowym sosem wasabi.

1 komentarz :