Składniki:
Ciasto:
75 ml ciepłej wody
50 g rozpuszczonego masła
1 szczypta soli
200 g mąki
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 łyżka masła
½ łyżeczki cynamonu
50 g rodzynek
50 ml rumu lub wódki i 3 kropel olejku rumowego
100 g cukru
50 g płatków migdałowych
50 g masła
1 cukier waniliowy
50 g bułki tartej
Ciepłą wodę, masło i mąkę zagnieść na elastyczne ciasto, najlepiej robotem lub mikserem.
W garnku zagotować wodę, następnie wylać ją , a garnek osuszyć ręczniczkiem i wyłożyć go papierem .W gorącym jeszcze garnku na papierze ułożyć ciasto. Pozostawić je tak 30 min pod przykryciem. Ciasto to potrzebuje „ chwili odpoczynku”, jest później bardziej elastyczne
Rodzynki zalać rumem na 20 minut. Jabłka obrać i pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła wrzucić jabłka , cynamon i podsmażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dodać do nich rodzynki z alkoholem i mieszać, aż do odparowania rumu. Zdjąć z ognia, dodać migdały i cukier.
Na drugiej patelni na łyżeczce masła zrumienić bułkę tartą , na końcu dodać cukier waniliowy.
Ciasto rozwałkować delikatnie na oprószonej mąką ściereczce bawełnianej. Następnie posmarować je cienką warstwą roztopionego masła. Dłońmi rozciągnąć ciasto na bardzo cieniutki blat (nie należy się przejmować delikatnymi pęknięciami), Ciasto powinno być delikatnie przeźroczyste. Tak przygotowane ciasto smarujemy jeszcze raz masłem i obsypujemy bułką tartą,
Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowe.
Zwijamy boki i zwijamy, delikatnie zsuwając je ze ściereczki , w roladę. Układamy na blaszce i smarujemy masłem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Pieczemy
około 50 minut. Po 30 minutach jeszcze raz smarujemy cienką warstwą masła i
dalej pieczemy jeszcze 20 minut. Apfelstrudel podajemy gorący z lodami i bitą
śmietaną.
oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!
OdpowiedzUsuńsuper przepis! Smakuje jak oryginał z Wiednia. Pycha. Zastanawiam się czy aby ułatwić sobie pracę nie użyć gotowego ciasta filo ?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, można spróbować.
Usuń