Uwielbiam tę surówkę. Jest idealnie krucha i smakuje przez cały tydzień. Doskonałe rozwiązanie dla kobiet, które nie mają czasu robić codziennie świeżej surówki. Kapusta ta przechowuje się doskonale przez cały tydzień i nie traci walorów smakowych. Można ją podawać do drugiego dania lub jako przystawkę.
Składniki:
1 duża kapusta czerwona
1 cebula
1 niepełna szklanka wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki octu 10 % ja użyłam JAMAR
1 łyżka musztardy ( najlepiej sarepskiej lub kozackiej)
1 łyżeczka soli
Wodę, olej, cukier i ocet zagotować, dodać sól i musztardę. Zdjąć z ognia energicznie mieszając.
Kapustę poszatkować i pozostawić w dużej misce. Do kapusty dodać drobno pokrojoną cebulę i całość połączyć z sosem musztardowym. Dokładnie wymieszać i odstawić na 24h. Przemieszać co kilka godzin.
Po tym czasie surówkę można jeść albo przełożyć do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. Tak przygotowaną surówkę można zostawić około 7 dni w lodówce. Przed podaniem posypać szczypiorkiem, koperkiem lub pietruszką.
sobota, 2 sierpnia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz