niedziela, 31 sierpnia 2014

PALUSZKI Z PARÓWKAMI

Pyszna  i prosta kolacja. Wystarczy tylko odrobina ciasta na pizzę, parówki (wybieram te z szynki z zawartością 93% mięsa SOKOŁÓW) i sos pomidorowy lub paprykowy. Naprawdę świetna alternatywa dla nudnych kanapek.

Składniki:
200 ml letniej wody
4 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
200 g mąki

6 parówek
1/2 łyżeczki oregano
 sos paprykowy lub pomidorowy

Drożdże rozczynić z solą i cukrem. Wodę, drożdże, olej  i mąkę zagnieść na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie już wyrobione (może się trochę kleić), odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości 10x 15 cm i ponacinać z boku. Środek posmarować sosem posypać oregano i ułożyć parówkę. Zawijać , krzyżując paski .



Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 18-20 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym, keczupem.
                                                               

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz