To ciasto podbiło serca moich dzieci. Zauważyłam je na blogu Agnieszki i natychmiast postanowiłam zrobić. Oczywiście zmieniłam trochę proporcje i wyszło idealne. Po wyjęciu z lodówki nie pozostało na talerzach nawet 5 minut. Polecam wszystkim mamom małych wielbicieli mlecznych kanapek.
Składniki:
Krem:
1 l mleka
1 niepełna szklanka cukru
7 łyżek kaszy manny
100 g wiórek kokosowych
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
200 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku
2 łyżki gorzkiego kakao
Jako pierwszy, musimy przygotować krem. Do rondelka (wybrać taki, w którym się nie przypala) wlać litr mleka, cukier i kaszę mannę. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować przez 3 minuty. Wsypać kokos zamieszać i zdjąć z ognia. Wystudzić.
Następnie przygotowujemy ciasto. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ,ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy, później wlewamy żółtka wciąż ubijając. Do masy dodajemy olej, mleko . Na końcu wsypujemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Masę miksujemy robotem. Gdy masa będzie gładko wyrobiona, dzielimy ja na pół. Jedna połowę wylewamy na wcześniej posmarowaną blachę o wym. ok 30 cm x 25 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku 10 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy masę kokosową i wyrównujemy ją. Na kokos wylewamy drugą połowę ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić ,a następnie wstawić do lodówki aż się schłodzi. Ciasto jest wilgotne i w smaku przypomina mleczną kanapkę.
sobota, 16 sierpnia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pięknie Ci się udało to ciasto.
OdpowiedzUsuńCiasto podpatrzone u Ciebie. Zapraszam wszystkich na bloga Agnieszki :)
UsuńPodoba mi się pomysł :)
OdpowiedzUsuń