niedziela, 11 czerwca 2017

KURTOSZKOŁACZ Z GRILLA Z CEVAPCICI

Kurtoszkołacz, znany też jako kürtőskalács, trdlo, trdelnik, ciasto kominowe lub po prostu kurtosz.   U mnie dziś w wersji słonej prosto z grilla. Podany z cevapcici stanowi doskonałe danie przyjęcie pod chmurką.

Składniki na kurtoszkołacza:

150 g letniego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
10 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka roztopionego masła
250 g mąki
olej do posmarowania
1 sos ziołowy Winiary

Wykonanie:

W misce rozmieszać drożdże, sól  i cukier. Dodać roztopione masło, letnie mleko, jajko i mąkę. Wyrobić na gładkie ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodać jeszcze mąki i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinkę ,aż podwoi objętość. 
Po tym czasie wyjąć ciasto i bardzo cienko rozwałkować i pokroić na ok 2 cm paski.
 

 Paski ciasta nawijać na wyparzone i posmarowane olejem butelki. Gotowe butelki wałkować na stolnicy aby docisnąć ciasto. Na koniec posmarować całość olejem.
Piec na rozgrzanym grillu ok 10-15 minut obracając co jakiś czas. 

 Składniki na cevapcici:
 250g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka bułki tartej
3-4 łyżki  świeżych drobno posiekanych ziół np.  bazylia, kolendra, tymianek

Przygotowanie Cevapcici:

Mięso, połączyć z drobno posiekanymi ziołami i przyprawami. Cebulę i czosnek najlepiej przekręcić przez maszynkę. Po wyrobieniu mięsa formować długie paluszki i nabijać na patyczki. Grillować na tackach lub folii aluminiowej. 


Gotowe cevapcici podawać z gorącymi kurtoszkołaczami. Podawać z sosem ziołowym Winiary. Smacznego!

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

1 komentarz :

  1. Uwielbiam kurtoszkołacze z grilla jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń