środa, 31 maja 2017

ZIEMNIACZANO- PIECZARKOWA ZAPIEKANKA Z GRILLA

Niesamowita zapiekanka ziemniaczana z grilla. Danie sezonowe bardzo aromatyczne, podane z Sosem Ziołowym lub  Tatarskim Winiary rozpieszcza nasze podniebienie.


Składniki:
4 młode duże ziemniaki
1 czerwona papryka
2 cebule
30 dag pieczarek
sól, pieprz
ząbek czosnku
2 plasterki boczku
słodka papryka czerwona w proszku
olej
Sos Tatarski Winiary lub Sos Ziołowy Winiary

Wykonanie:
ziemniaki oskrobać i pokroić w plastry, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po 3 minutach smażenia posolić doprawić pieprzem i słodką papryką w proszku. Foremki aluminiowe posmarować olejem na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, następnie układać pokrojoną w piórka cebulę, na cebulę ułożyć pokrojoną w paseczki paprykę. Następną warstwą są pokrojone pieczarki, na koniec układamy znów ziemniaki i posypujemy boczkiem.

 
Tak przygotowane zapiekanki grillujemy ok 40 minut. 


Gotowe podajemy  oczywiście z Sosem Ziołowym lub Tatarskim Winiary.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz