wtorek, 18 lutego 2014

ODRYWANE CYNAMONOWE CIASTO DROŻDŻOWE


                                                               
ODRYWANE CYNAMONOWE CIASTO DROŻDŻOWE
 Zapraszam na odrywane cynamonowe  ciasto drożdżowe. Jest to bardzo smaczne i oryginalne ciasto, które nie potrzebuje żadnego dodatkowego nadzienia. A jedzenie jego to ogromna przyjemność.






Składniki: porcja na foremkę keksówkę 30 x 15cm

1 szkl. ciepłego mleka
4 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
2 jajka
5 dag drożdży
3 szkl. mąki tortowej
¼ kostki masła ( roztopionego)
2 łyżki oleju

Nadzienie:
¼ kostki masła ( roztopionego
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru

1 łyżka cukru perlistego



Do ciepłego mleka dodajemy cukier, sól  i rozpuszczamy w nim drożdże. Następnie dodajemy wystudzone masło, jajka i olej. Mieszamy na jednolita masę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ręką. Ja wyrabiam dość długo, wtłaczając do ciasta ręką powietrze. Dobre wyrobienie ciasta gwarantuje, że będzie rosło. Następnie miskę z ciastem przykrywam pokrywką i wstawiam do drugiej miski wypełnionej ciepłą (ok. 40-50 stopni ) wodą. Tak przygotowane ciasto odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto wyrabiam na stolnicy jeszcze kilka minut i dość cienko rozwałkowuję .
Tak powstały blat ciasta smaruję dokładnie rozpuszczonym, wystudzonym masłem i posypuje cukrem i cynamonem. Następnie kroję na 4-6 pasków i szerokości keksówki.








Przygotowane kawałki ciasta układam we wcześniej posmarowanej margaryną keksówce tak jak na zdjęciu.





Smaruje z wierzchu pozostałym masłem i posypuję cukrem perlistym.

Pozostawiam w keksówce jeszcze 10 -15 min do wyrośnięcia.

To ciasto piekę w temperaturze 175stopni ok 35 min. Ale wiadomo, że każdy piekarnik piecze inaczej trzeba przepis dostosować do swojego piekarnika.
SMACZNEGO!




2 komentarze :

  1. Ooo, takiego sposobu na robienia tego ciasta jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń