niedziela, 9 kwietnia 2017

OWOCOWA PIZZA PIECZONA NA KAMIENIU

Pizza owocowa? Czemu nie, ta wersja przypadła do gustu szczególnie młodszym członkom rodziny.


  PIZZA OWOCOWA PIECZONA NA KAMIENIU
1 szkl. letniego mleka około 30 stopni
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli morskiej
2 łyżki oliwy
2,5-3 szkl mąki

1 budyń Winiary do ciast i kremów
0,5 l mleka

owoce wg, uznania
orzechy do posypania







W letnim mleku rozpuścić drożdże, sól, cukier, dodać oliwę. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Kulę z ciasta włożyć do miski przykrywając folią spożywczą, a miskę wstawić do większej miski z ciepłą wodą i odstawić na 35-40 min do wyrośnięcia.
W międzyczasie ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu.
Gdy ciasto wyrośnie wyjąć rozwałkować, ułożyć na mocno posypanej mąką  deseczce. Na pizzę wyłożyć  równomiernie ugotowany i przestudzony budyń.


 Na wierzchu układamy ulubione owoce. Ja wybrałam maliny i ananasy. Całość posypujemy ulubionymi orzeszkami.

 Kamień nagrzewam w piekarniku w temp. 230 stopni następnie zmniejszam temp do 180 stopni. Na rozgrzanym kamieniu pieczemy pizze około 20 minut


 Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz