niedziela, 19 lutego 2017

BEZA LUSETTE


Smaczny deser, który zachwyca do tego stopnia ,że nie można się od niego oderwać. Przepis przygotowałam na konkurs "Lusette inspiruje".


Składniki:

3 białka
3/4 szklanki drobnoziarnistego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 
1 wafelek Lusette - jeśli nie znasz zapraszam  tu Lusette

250 ml śmietany kremówki 30% mocno schłodzonej
świeże lub mrożone owoce leśne



Białka ubić na sztywno mikserem. Następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru i powoli ubijać. Gdy piana jest ubita na sztywno a cukier nie jest już wyczuwalny  dodać mąkę ziemniaczaną , która sprawia, że białka nie rozwarstwiają się. Pod koniec dodać ocet, dzięki któremu skorupka jest mocno chrupiąca a środek bezy cudownie "ciągnący" .  Na końcu dodać drobno pokruszony wafelek i miksować jeszcze przez chwilę.
 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 6 kółek ok. 10 cm średnicy. Wyłożyć na nie masę białkową i uformować łyżką. 
 Piekarnik nagrzać do 175ºC piekarnika , włożyć do niego bezę  i od razu  zmniejszyć temperaturę do 100ºC. Piec 1 godzinę.Studzić w uchylonym piekarniku.

Gdy beza będzie już zimna, w naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę, nie dodając już cukru. Śmietanką przekładamy  bezy, wierzch dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz