Niesamowite danie sezonowe, polecam każdemu wielbicielowi grzybów. kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, u nas niestety w tym sezonie grzybów brak.
Składniki:
4 jajka
3 ziemniaki
2 łyżka otrębów żytnich
1 łyżka płatków pełnoziarnistych
1 łyżka mąki pszennej
1 ząbek czosnku
150 g sera typu Cheddar
200g kurek
2 łyżki masła
1 cebula
szklanka kiełków z cebuli
sól, pieprz
50 g parmezanu
olej
koperek
Wykonanie:
Jajka mocno roztrzepać trzepaczką ( do pojawienia się pęcherzyków
powietrza), ziemniaki obrać i utrzeć na tarce tak jak na placki
ziemniaczane. Do jajek dodać ziemniaki doprawić solą i pieprzem. Do masy
dodać przeciśnięty ząbek czosnku otręby , płatki i mąkę cały czas
energicznie mieszając. W międzyczasie na maśle podsmażyć oczyszczone
kurki , dodać do nich drobno pokrojona cebulę. Po 10 minutach smażenia
podlać szklanką wody , doprawić solą i pieprzem, dusić około 10 minut.
pod koniec duszenia wsypać =utarty ser cheddar i mieszać do całkowitego
rozpuszczenia. Na rozgrzanym oleju smażymy z masy jajeczno-ziemniaczanej
2 omlety. Gdy są rumiane wykładamy je na talerz wraz z kurkowo-serowym
nadzieniem. Podajemy z dużą ilością kiełków cebulowych. Omlety
posypujemy parmezanem i koperkiem
wtorek, 13 października 2015
ZIEMNIACZANY OMLET Z KURKAMI I KIEŁKAMI CEBULI
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz