wtorek, 13 października 2015

PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I 4 SERAMI


Najlepsze wytrawne naleśniki jakie jadłam.

Składniki:
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 łyżeczka soli
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
200 g szpinaku mrożonego
1 mały serek topiony
100 g sera utartego typu mozarella
50 g sera ricotta
50 g sera parmezan
2 ząbki czosnku
1 cebulka
2 łyżki masła
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
1 jogurt naturalny
sól himalajska
szczypta gałki muszkatułowej

Do wysokiego naczynia wlać mleko, jajka, sól i mąkę. Wyrobić mikserem jednolite ciasto, Na patelni smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor. Szpinak odmrozić i odparować na patelni. Na rozgrzanym maśle krótko smażymy szpinak dodajemy przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy szczyptą gałki. Do ciepłego szpinaku dodajemy serek topiony i mieszamy tak długo aż się rozpuści. następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy ser ricotta i mozarella. Doprawiamy solą , pieprzem ziołowym. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i składamy w kopertę. Każdą kopertę smażymy na klarowanym maśle z obu stron. Podajemy z sosem jogurtowym posypane parmezanem i słonecznikiem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz