niedziela, 29 marca 2015

LEMON CURD- IDEALNIE CYTRYNOWY DODATEK DO DESERÓW

Odkąd spróbowałam tego cudownie cytrynowego kremu cały czas nosiłam się z zamiarem zrobienia go. Pierwszy raz jadłam go u koleżanki jako dodatek do naleśników. Postanowiłam, że zrobię go przed Wielkanocą wg. przepisu mojej znajomej. Lemon Curd jest doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek, lodów, naleśników. Polecam zrobić go właśnie z tego przepisu.


Składniki:

2 średnie cytryny
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
120 g masła

Wykonanie:

Dokładnie wyciskamy sok z cytryn, przelewamy przez sitko aby oddzielić sok od pestek. Dodajemy żółtka, cukier puder i krótko miksujemy. Jednolitą masę przelewamy do garnka i podgrzewamy, gdy masa jest ciepła dodajemy masło i łączymy składniki cały czas mieszając. Gdy masło się rozpuści doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy krótko do momentu gdy na powierzchni masy pojawią się bąbelki i zacznie gęstnieć. Nie przesadzamy z czasem gotowania, aby nie doprowadzić do oddzielenia tłuszczu.

                                                            

Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia studzimy, przekładamy do wyparzonego słoiczka. Tak przygotowany krem przechowujemy w lodówce  około 10 dni.

1 komentarz :