Od dawna w sieci krąży przepis na tę piękną gwiazdę z Nutellą. W końcu mam i ja. Robiłam ją jednak z mojego ciasta i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto wyszło mięciutkie z cudownie słodkim nadzieniem.
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny (schłodzić)
5 dkg drożdży
2 jajka
6 łyżek mleka
4 łyżki cukru
1 słoiczek Nutelli
WYKONANIE:
W jednej misce ubijam białka na sztywno dodaje cukier i żółtka.
W drugiej misce mieszam drożdże z zimnym mlekiem .
W największej misce wsypuje mąkę i zcieram margarynę na tarce na dużych oczkach (dzięki temu fajnie się łączy wszystko).
Wlewam jajka i drożdże i wyrabiam :) Kiedy
ciasto jest już wyrobione, kulę ciasta wkładamy do woreczka do
zamrażania i szczelnie zawiązujemy (wcześniej sprawdzamy czy worek nie jest
dziurawy). Ciasto musi mieć trochę luzu żeby miało gdzie rosnąć, ale musi być
szczelnie zamknięte. Tak przygotowane wrzucamy do miski z zimną wodą kiedy
siatka z ciastem wypłynie to znaczy że ciasto gotowe ( Ok 40-50 minut). Wyjmujemy
na stolnicę dzielimy na 4 części .
Każdą część rozwałkować na placek w kształcie koła i posmarować Nutellą.
Postąpić tak z każdą z czterech części , nakładać jedna na drugą, ostatnia część pozostawić bez smarowania.
Na środku okrągłych placków układamy filiżankę i przekrawamy nożem od brzegu do filiżanki na cztery równe części (nacinamy na godz. 6.00 9.00 12.00. 15.00). Następnie każdy z czterech naciętych płatów dzielimy nożem na 3 równe części. Powstaje nam kwiat z 12 płatkami.
Zdejmujemy filiżankę i każde 2 nacięte obok leżące płaty wywijamy dwukrotnie na zewnątrz zlepiając końce.
Pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopni.
niedziela, 29 marca 2015
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z NUTELLĄ
Etykiety:
BOŻONARODZENIOWE POTRAWY
,
CIASTA I WYPIEKI
,
DESERY
,
WIELKANOC
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
musi być przepyszne ;o
OdpowiedzUsuńTakie właśnie jest. Nie gardzimy nutellą w żadnej postaci :)
UsuńJest piękna! Też mi się taka marzy :)
OdpowiedzUsuń