niedziela, 29 marca 2015

DROŻDŻOWA GWIAZDA Z NUTELLĄ

Od dawna w sieci krąży przepis na tę piękną gwiazdę z Nutellą. W końcu mam i ja. Robiłam ją jednak z mojego ciasta i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto wyszło mięciutkie z cudownie słodkim nadzieniem.
 Składniki:
 
1/2 kg mąki 
1 kostka margaryny (schłodzić)
5 dkg drożdży
2 jajka
6 łyżek mleka
4 łyżki cukru 

1 słoiczek Nutelli

 WYKONANIE:
W jednej misce ubijam białka na sztywno dodaje cukier i żółtka.
W drugiej misce mieszam drożdże z zimnym mlekiem .
W największej misce wsypuje mąkę i zcieram margarynę na tarce na dużych oczkach (dzięki temu fajnie się łączy wszystko).
Wlewam jajka i drożdże i wyrabiam :) Kiedy ciasto jest już wyrobione, kulę ciasta wkładamy do woreczka do zamrażania i szczelnie zawiązujemy (wcześniej sprawdzamy czy worek nie jest dziurawy). Ciasto musi mieć trochę luzu żeby miało gdzie rosnąć, ale musi być szczelnie zamknięte. Tak przygotowane wrzucamy do miski z zimną wodą kiedy siatka z ciastem wypłynie to znaczy że ciasto gotowe ( Ok 40-50 minut). Wyjmujemy na stolnicę dzielimy na 4 części .
                                                               

Każdą część  rozwałkować na placek w kształcie koła i posmarować Nutellą.
                                                                  
 Postąpić tak z każdą z czterech części , nakładać jedna na drugą,  ostatnia część pozostawić bez smarowania.
                                                      
Na środku okrągłych placków układamy filiżankę i przekrawamy nożem od brzegu do filiżanki na cztery równe części (nacinamy na godz. 6.00 9.00 12.00. 15.00). Następnie każdy z czterech naciętych płatów dzielimy nożem na 3 równe części. Powstaje nam kwiat z 12 płatkami.                                                            
 Zdejmujemy filiżankę i każde 2 nacięte obok leżące płaty wywijamy dwukrotnie na zewnątrz zlepiając końce.
                                                                                                                                             
 Pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopni.

3 komentarze :