niedziela, 29 marca 2015

ŻYTNI ZAKWAS NA ŻUREK

Święta Wielkanocne zbliżają się już wielkimi krokami i najwyższa pora by nastawić zakwas na żurek. Nic tak nie smakuje jak żurek na naturalnym żytnim zakwasie. Ostatnio dowiedziałam się że zakwas na żurek robi się z mąki żytniej, a zakwas na barszcz biały z mąki pszennej. Zakwas kisimy średnio 3-5 dni w zależności od tego czy lubimy mocno kwaśny czy też mniej, ja trzymam aż 5 dni.

Składniki:

500-600 ml przegotowanej letniej wody (nie może być za ciepła)
5 pełnych łyżek mąki żytniej typ 2000
2 ząbki czosnku
1-2 listki laurowe
4-5 ziarna ziela angielskiego

Wodę należy przegotować, do gorącej dodać pokrojone ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie studzimy wodę do temperatury 30 stopni. W słoiku do letniej wody, wsypujemy mąkę żytnią i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy zakwas w ciepłe miejsce, słoik przykrywamy spodkiem tak by powietrze cyrkulowało. Po 3-5 dniach zakwas jest gotowy i można z niego przyrządzić żurek , lub też szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz