„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego świadomie komponując menu wybieram takie dania , które zawierają właśnie mleko”
Składniki
2 jabłka
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1,5 łyżki masła
1/2 szkl. miodu
szczypta cynamonu
pokruszony sucharek
Jabłka umyć, i zetrzeć na drobnej tarce. Jedno jabłko ze skórką pokroić w cieniutkie plasterki do dekoracji. Mleko zagotować z masłem, następnie wsypać mąkę, cały czas mieszając. Następnie,utarte jabłka, żółtka, cynamon i miód. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy z jabłek. Melszpejz przełożyć do żaroodpornych naczyń, na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki jabłek i posypać pokruszonymi sucharkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez około 30 minut. SMACZNEGO
przygotuję, w wersji bezlaktozowej - zainspirował mnie ten deser :)
OdpowiedzUsuńA gdzie miod...nie ma w skladnikach ! rosze o
OdpowiedzUsuńWkradł się błąd. Już naprawione :)
Usuń