niedziela, 24 maja 2015

MELSZPEJZ Z MIODEM- KRESOWA LEGUMINA Z MLEKA




Ten historyczny deser wywodzący się z kuchni kresowej jest słodką odmianą w dzisiejszym żywieniu. Jest to  bardzo smaczna zapomniana już  legumina z jabłek o delikatnej nucie miodu.
„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego świadomie komponując menu wybieram takie dania , które zawierają właśnie mleko”


Składniki
2 jabłka
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1,5 łyżki masła
1/2 szkl. miodu
szczypta cynamonu
pokruszony sucharek

                                                   

Jabłka umyć, i zetrzeć na drobnej tarce. Jedno jabłko ze skórką pokroić w cieniutkie plasterki do dekoracji. Mleko zagotować z masłem, następnie wsypać mąkę, cały czas mieszając. Następnie,utarte jabłka, żółtka, cynamon i miód.  Z białek ubić sztywną pianę i dodać do  masy z jabłek. Melszpejz przełożyć do żaroodpornych naczyń, na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki  jabłek i posypać pokruszonymi sucharkami. Piekarnik  nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez około 30 minut. SMACZNEGO

                                                                     

3 komentarze :

  1. przygotuję, w wersji bezlaktozowej - zainspirował mnie ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie miod...nie ma w skladnikach ! rosze o

    OdpowiedzUsuń