sobota, 27 września 2014

KAJMAKOWY SERNIK

Jest to sernik, który uwielbiam. Wilgotny o niesamowitym posmaku toffi. Mogłabym go tak jeść, jeść....

                                                                       

Składniki:
Spód ciasta:
ok 400 g pełnoziarnistych herbatników (1.5 opakowania ja używam pełnoziarniste z Biedronki)
100g roztopionego masła (1/2 kostki)
2 łyżki mleka
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy ciepłe masło i mleko. Zagniatamy ręką na jednolita masę.  Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na tak przygotowaną formę wykładamy spód z ciastek, równomiernie rozkładając go.

Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
1 puszka kajmaku o smaku waniliowym z SM Gostyń (polecam właśnie ten)

250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
4 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
 

W wysokim naczyniu wymieszać mikserem sery, cukier waniliowy mąkę ziemniaczaną i  kajmak SM Gostyń. Następnie powoli i stopniowo dodawać po jednym jajku. 
                                                   

                      
Masę serową należy dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć do tortownicy. Sernik piec ok 70 min w temperaturze 175 stopni. Sernik ten piecze się do momentu, aż boki będą ścięte, a środek  jeszcze galaretowaty. Dzięki temu sernik nie przepiecze się i nie będzie suchy. Aby sernik dużo nie opadł, 5 minut przed  końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 120 stopni. Po 70 minutach uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam  sernik w piekarniku do ostygnięcia. Serwuję zawsze schłodzony. Smacznego.

6 komentarzy :

  1. Mmm, jestem pewna, że smakuje wybornie :) Bo wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak apetycznie,że prawie czuję jego waniliowo serowy zapach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy moge upiec w blaszce 25/30 cm? Taka sama będzie porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne. Na swieta planuje zrobic ten sernik oraz panią walewska mam nadzieje ze sie uda. Życzę wesołych Świąt Wielkiej nocy!

      Usuń