Składniki na ok 26 ciasteczek:
1 kostka masła ok 200g
1/2 szklanki cukru brązowego
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki sezamu
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki słonecznika łuskanego
1/2 szklanki migdałów
2 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Używałam bakalii firmy Bakalland.
Migdały, orzechy włoskie, słonecznik i sezam najpierw należy delikatnie uprażyć. Ja wsypałam je na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, krótko prażyłam (aż do zarumienienia). Następnie blenderem poszatkowałam orzechy i migdały (niezbyt drobno).
W miseczce mieszamy wszystkie suche składniki tzn rodzynki żurawinę, orzechy, migdały, sezam, słonecznik. Dodajemy płatki owsiane cynamon, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
W osobnej miseczce ucieramy masło z cukrem, pod koniec ucierania dodać jajko.
Utarte masło połączyć z mąką i bakaliami. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Na blaszce wyłożonej papierem, układamy łyżką okrągłe ciasteczka. Ja użyłam małej foremki, w której formowałam łyżką małe ciasteczka.
Blaszki wkładamy do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika. Pieczemy je około 20 minut. Po wyjęciu należy je zostawić do całkowitego wystudzenia. Są naprawdę pyszne. Idealna przekąska dla małych uczniów.
Idealne jakoś słodka przekąska :)
OdpowiedzUsuń