Klasyka, ciasto drożdżowe ze śliwkami. Najprostsze, najlepsze. Nic dodać nic ująć. Zapraszam.
Składniki (forma o średnicy około 30 cm):
1/2 szklanki letniego mleka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
1 duże jajko lub 2 małe jajka
40 g drożdży
2 szklanki mąki
7-8 dużych śliwek
Kruszonka:
1/4 kostki masła
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
Składniki na kruszonkę zagnieść
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże
dodajemy jajka, cukier, sól, rozpuszczone masło i olej. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto
odstawiamy
pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 30 min (miskę z ciastem możemy włożyć do pojemnika z ciepłą wodą). Po wyrośnięciu
wyjmujemy
na stolnice rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej margaryną formy. Pozostawiamy jeszcze
chwile w
celu wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Na podrośniętym cieście układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 30-40 minut. Smacznego!
wtorek, 9 września 2014
KLASYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Klasyczne zawsze się sprawdza. Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym kawałek. No dobra, dwa!
OdpowiedzUsuń