wtorek, 9 września 2014

KLASYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Klasyka, ciasto drożdżowe ze śliwkami. Najprostsze, najlepsze. Nic dodać nic ująć. Zapraszam.
                                                                        
Składniki (forma o średnicy około 30 cm):

1/2 szklanki letniego mleka

1 łyżka masła
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
1 duże jajko lub 2 małe jajka
40 g drożdży
2 szklanki mąki
7-8 dużych śliwek

Kruszonka:

1/4 kostki masła
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki  cukru
Składniki na kruszonkę zagnieść

Wykonanie:
 W letnim mleku rozpuszczamy drożdże dodajemy jajka, cukier, sól, rozpuszczone masło i olej. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy  pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 30 min (miskę z ciastem możemy włożyć do pojemnika z ciepłą wodą). Po wyrośnięciu wyjmujemy na stolnice rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej margaryną formy. Pozostawiamy jeszcze chwile w celu wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Na podrośniętym cieście układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 30-40 minut. Smacznego!

                                                              

2 komentarze :