Pizza owocowa? Czemu nie, ta wersja przypadła do gustu szczególnie młodszym członkom rodziny.
PIZZA OWOCOWA PIECZONA NA KAMIENIU
1 szkl. letniego mleka około 30 stopni
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli morskiej
2 łyżki oliwy
2,5-3 szkl mąki
1 budyń Winiary do ciast i kremów
0,5 l mleka
owoce wg, uznania
orzechy do posypania
W letnim mleku rozpuścić drożdże, sól, cukier, dodać oliwę. Następnie dodać
mąkę i zagnieść ciasto. Kulę z ciasta włożyć do miski przykrywając folią
spożywczą, a miskę wstawić do większej miski z ciepłą wodą i odstawić na 35-40
min do wyrośnięcia.
W międzyczasie ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu.
Gdy ciasto wyrośnie wyjąć rozwałkować, ułożyć na mocno posypanej mąką deseczce. Na pizzę wyłożyć równomiernie ugotowany i przestudzony budyń.
Na wierzchu układamy ulubione owoce. Ja wybrałam maliny i ananasy. Całość posypujemy ulubionymi orzeszkami.
Kamień nagrzewam w piekarniku w temp.
230 stopni następnie zmniejszam temp do 180 stopni. Na rozgrzanym kamieniu pieczemy pizze około 20 minut
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
niedziela, 9 kwietnia 2017
OWOCOWA PIZZA PIECZONA NA KAMIENIU
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz