wtorek, 13 października 2015

ZIEMNIACZANY OMLET Z KURKAMI I KIEŁKAMI CEBULI

Niesamowite danie sezonowe, polecam każdemu wielbicielowi grzybów. kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, u nas niestety w tym sezonie grzybów brak.



Składniki:
4 jajka
3 ziemniaki
2 łyżka otrębów żytnich
1 łyżka płatków pełnoziarnistych
1 łyżka mąki pszennej
1 ząbek czosnku
150 g sera typu Cheddar
200g kurek
2 łyżki masła
1 cebula
szklanka kiełków z cebuli
sól, pieprz
50 g parmezanu
olej
koperek

Wykonanie:

Jajka mocno roztrzepać trzepaczką ( do pojawienia się pęcherzyków powietrza), ziemniaki obrać i utrzeć na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Do jajek dodać ziemniaki doprawić solą i pieprzem. Do masy dodać przeciśnięty ząbek czosnku otręby , płatki i mąkę cały czas energicznie mieszając. W międzyczasie na maśle podsmażyć oczyszczone kurki , dodać do nich drobno pokrojona cebulę. Po 10 minutach smażenia podlać szklanką wody , doprawić solą i pieprzem, dusić około 10 minut. pod koniec duszenia wsypać =utarty ser cheddar i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na rozgrzanym oleju smażymy z masy jajeczno-ziemniaczanej 2 omlety. Gdy są rumiane wykładamy je na talerz wraz z kurkowo-serowym nadzieniem. Podajemy z dużą ilością kiełków cebulowych. Omlety posypujemy parmezanem i koperkiem


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz