niedziela, 18 października 2015

KLUSECZKI Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU

Powracam do jedzenia kasz.  Kasza jaglana nie należy do moich ulubionych, ale ze względu na jej dobroczynne działanie na nasz organizm przemycam ją np. w kluseczkach.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
mała kostka sera  białego ok 250 g
2 jajka
1,5-2 szklanki mąki pełnoziarnistej
sól do smaku

Wykonanie.

Kasze przelewamy wrzątkiem następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ( 3 szklanki). Gotujemy tak dług, aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu delikatnie odsączamy i studzimy.
W misce wyrabiamy ser, kaszę, jajka i mąkę na jednolitą masę. Mąkę dodajemy stopniowo do momentu, aż ciasto nie będzie się kleiło. Ciasto na kluski dzielimy na 4 kawałki. Każdy kawałek rolujemy, a powstały wałeczek kroimy na kluseczki. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minut. Odcedzamy i podajemy z sosem lub posypane cukrem pudrem z cynamonem i polane masłem.

6 komentarzy :

  1. Też nie jestem fanką kaszy jaglanej, ale dobrze, że można ją przemycić w takich fajnych kluseczkach :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię kaszę jaglaną i te kluseczki na pewno zrobię,samo zdrowie w nich :-)
    pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto do d... nic nie wyszło klei się ciągle do rąk, wsypałam ponad 3 szklanki mąki i nic to nie zmienia. Robiłam wszystko według przepisu. Zmarnowałam tylko produkty, a obiadu jak nie było tak nie będzie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kasza była wystudzona? Ciepła kasza przeważnie się klei.

      Usuń