piątek, 8 sierpnia 2014

SUPERFILET MIRUNY ZAPIEKANY Z MOZZARELLĄ POD PIERZYNKĄ PESTO-CHRZANOWĄ

W końcu odnalazłam filet ryby , który bez obaw mogę podawać moim dzieciom. Jest naprawdę soczysty, najważniejsze bez ości, poławiany w czystych wodach nowozelandzkich  i zawiera wszystko to co najcenniejsze w rybach. Ryba pakowana bez glazury, mrożona 6 godzin po złowieniu- hm nic dodać nic ująć. A do tego urzeka niesamowicie delikatnym smakiem. Mój mąż stwierdził ,że może zjadać superfilet Miruny Nowozelandzkiej 4 razy w tygodniu. Dziś przyrządziłam go zapiekany w folii aluminiowej z mozzarellą pod pierzynką bazyliowego pesto i dodatku chrzanu.
                                                                            

Składniki na 4 osoby:

2 superfilety Miruny firmy Abramczyk
sól morska
4 łyżki mąki
pieprz cytrynowy Kotanyi ( naprawdę ten jest najlepszy)
1 cytryna lub limonka
1 opakowanie mozzarelli
4-5 gałązek świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżo prażonych orzeszków pinii
1 łyżka chrzanu w śmietanie ( może być gotowy ze słoiczka)
50 ml oleju
koperek do dekoracji
                                                                
2 filety miruny rozmrozić , umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na ręczniczkach papierowych. Następnie  podzielić na 4 części.Skropić sokiem z cytryny lub limonki. Każdy filet natrzeć morską solą i posypać pieprzem cytrynowym i małą ilością mąki  z obu stron.  Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i bardzo krótko , dosłownie po 1 minucie obsmażyć filety.

Przygotowanie pesto:
Oczyszczoną bazylię , orzeszki pinii, oliwę i chrzan ze słoiczka zblendować na gładką masę.
                                                                      
 W miedzy czasie przygotować 4 kawałki folii aluminiowej  ułożyć błyszczącą stroną do góry. Każdy kawałek folii posmarować pędzelkiem olejem. Na folii układać filety, a na rybie ułożyć łyżką nasze pesto, plasterki mozzarelli , plasterek limonki lub cytryny oraz gałązkę koperku.
Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię .
                                                           
I wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 -25 minut . Po tym czasie wyjmujemy i podajemy gorącą posypaną koperkiem. SMACZNEGO!

8 komentarzy :

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wygląda,muszę koniecznie spróbować!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygował mnie ten Superfilet miruny, Jutro udaję się na poszukiwania

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku ale przepysznie to wygląda zjadłabym sobie bardzo chętnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, a że uwielbiam rybki to koniecznie musze go wypróbować : Już mi ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na superfilet :)

    OdpowiedzUsuń